5 tips vid badrumsrenovering | Bygg-Renova
Bygg-renova planka

6 tips vid badrumsrenovering

På den här sidan har vi på Bygg-Renova sammanställt våra sex viktigaste tips som du bör tänka på vid en badrumsrenovering.

Budget och planering

Storleken på badrummet påverkar renoveringskostnaden. Det gör även konstruktion och bjälklag. Vid flyttning av golvbrunn, avlopp och WC får du räkna med högre kostnad. Detsamma gäller vid installation av golvvärme, spotlights eller tvättmaskin. Val av kakel och inredning påverkar förstås också kostnaden. Budgetera och se vad badrummet kostar med de önskemål du har.

Vilka behov finns?

Gå igenom och diskutera hushållets behov. Samsas flera personer om ytan? Behövs dubbla handfat? Både badkar och dusch? Om det inte finns plats för allt ni vill ha på de kvadratmetrarna – vad är allra viktigast i vardagen? Kanske bör en rymlig duschlösning prioriteras före en ångbastu som används max en gång i månaden på vinterhalvåret.

Bygglov vid badrumsrenovering?

Ska man renovera ett gammalt badrum krävs inte bygglov. Men ska ett nytt badrum byggas i ditt fritidshus måste du göra bygganmälan till kommunen och därefter invänta starttillstånd. Bygger du till huset för att få plats med ett våtrum måste du söka bygglov. Bygglovsreglerna är de samma för permanentvillor och fritidshus.

Anlita en seriös byggfirma

Kolla med Byggkeramikrådet om firman är certifierad. Ta in mer än en offert. Plattsättare ska ha personlig behörighet. Begär också referenser från tidigare kunder. Att redan från början få bra kontakt är ett tecken på att ni också kommer kunna diskutera detaljer under projektets gång. Hantverkare har ofta flera jobb samtidigt och ibland det är lätt att känna sig övergiven.

Byggregler – vad gäller?

Oavsett om du bygger själv eller anlitar proffs måste du följa Boverkets byggregler. För våtrum finns två tolkningar i särskilda branschregler. Golvbranschens regler heter GVK och Byggkeramikrådets kallas BBV. Anlitar du hantverkare är det viktigaste rådet att anlita certifierade företag som använder sig av dessa branschregler. Entreprenörer som är med i de systemen utfärdar alltid ett intyg över vilka produkter som använts och över konstruktionen. Uppstår en skada och ett försäkringsärende är det en garanti.

Bygg-Renova är våtrumscertiferade och medlem i Byggkeramikrådet.

Vad säger försäkringsbolagen?

Arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Det är detsamma som att branschreglerna efterföljts. Certifierade entreprenörer gör det, även om man ibland måste vara noggrann även med dem. Till exempel ska inte en obehörig snickare montera golvbrunnen. Om du gör jobbet själv är det smart att ta bilder under arbetets gång. Det är dock inget absolut krav – vid en eventuell skadeinspektion kan skaderegleraren på plats avgöra om reglerna efterföljts eller inte.


Bygg - Renova

Dags att renovera eller bygga om?
Välkommen till oss på Bygg-Renova AB!

Har ni några frågor?

Med 25 års erfarenhet från byggbranschen har vi koll på det mesta. Kom till oss med dina frågor.

Kontakta oss